Vinmakare
Ni ska nu få vara med om Nikos första flaska vin. Eller tillagning av det. Eller mja, upptappningen av det.
Nu häller jag upp det i en 50 cl Cola flaska. Vinet ska därefter sockras. På "tips och vinkar" står det att från 5-30 gram socker per 75 cl. En tesked är 4.5-5 gram. Tycker 30 låter sjukt mkt, men startar på ynka 2.5 nu för att få fram bästa smaken! Väntar nu på att det ska smälta, för att sen skaka om vinet ordentligt så att det blandas...
Vinet är utan tvekan drickbart utan eftersockringen, omän lite syrligt. Men det går att dricka. Efter 2.5 gram socker på 50 cl blev det enligt min smak bättre. Nu behöver man inte oroa sig för en fylla. Tyvärr försvinner smaken mer och mer ju mer socker man sätter, och istället smakar det lite blaskigt. Men, vem brygger eget vin för smakens skull?
Men, för att hitta det optimala fortsätter jag sockra nu. Är uppe i totalt 5 gram.
Personligen tror jag 5 gram är det optimala för mig. 7.5 gram på en 75cl flaska. Lagrar man vinet dock i 1-2 månader förbättras smaken med 100 procent, vilket gör att man kan sockra lite extra. Men, som den äkta vinsmakare?! jag är så lade jag på 2.5 gram till. Får se hur långt jag pallar, men måste iaf testa.
Det man kan göra är faktiskt att sätta in 5 gram per 50 cl, och därefter eftersockrar personen som ska dricka det för egen hand efter eget tycke. Det gör det möjligt att på så sätt få fram sin egna smak. Men håller väl fast vid att smaken inte är det viktiga, dock att testa nu första gången kan vara värt, bara för att.
Nu märkte jag ingen större skillnad på smaken. 7.5 var ganska likt 5 gram. Har slängt in mitt sista bud nu tror jag på 10 gram. 5 cl per gram. Tycker det borde räcka.
För övrigt ska alla vinälskare veta att vin är fruktansvärt onyttigt. På drygt 20 liter vitt vin går det 4 kilo socker. På rött, 5 kilo. Sen eftersockring på det. Men det är samma med öl och sprit, väldigt onyttigt, men väldigt roligt.
Märker att för varje gång jag tillsätter socker, tar det längre tid för den att smälta. Så ska avvakta lite nu tills det är helt klart. Tror dock som sagt att detta är sista vändan. När jag häller upp detta i flaskor kommer jag nog bara tillsätta 5 gram per 50 cl. Känns som en bra start.
Under tiden jag väntar mäter jag alkoholhalten för sista gången och jag börjar även rengöring av resterande flaskor. Alkoholhalten är fasställd till 14%. Detta går givetvis att ändra på under processens gång, men man får börja en aning försiktigt. Rengöringen av flaskor är drygare än jag trodde. Rent ska det vara tydligen. Ordentligt rent...
Klart, med 10 gram socker blir det en gräns. Allt från 0 till 10 gram går att dricka. Mer vågar jag inte sätta i.
Slutsats:
Eftersom jag var lite ivrig vid stadiet då man skulle tömma vinet på alkohol finns det nu en liten mängd kvar. Detta spelar ingen roll enligt mig, men för en äkta vinkännare är det kanske störande.
Jag bryr mig inte det minsta, jag ska bara bli full och glad.
Billigt och enkelt. Nu kan jag tillkännage mig som en äkta vinmakare!
Tack för mig, syns i dimman i helgen!
Pain is temporary, glory is forever!
A drunken elf is nothing like a drunken dwarf
Touch And Go // Saint Nikolaus - Vinmakaren nära dig!